Toegangshek begraafplaats Akmarijp
De begraafplaats in Akmarijp met zijn karakteristieke klokkenstoel is omringd met bomen en een sloot. Om het kerkhof te bezoeken zal je door het bijzondere smeedijzeren hek moeten. Het hek is prachtig versiert met symbolen die te maken hebben met het leven en de vergankelijkheid.
Waarschijnlijk is het hek gemaakt door de firma B. Mohrmann en Co uit Leeuwarden. Deze firma is in 1856 opgericht door Benedictus Mohrmann uit het Duitse Mettingen, een arbeidsmigrant die met de handel in textiel zijn brood probeerde te verdienen. Deze Duitse textielhandelaren werden in Friesland ook wel een lapkepoepen genoemd. Benedictus ontdekte dat er in het ijzer meer te verdienen was.
Het smeedijzeren het dat toegang geeft tot de begraafplaats van Akmarijp is versierd met de typerende doodsymbolen.

De uil met een lauwerkrans
De uil als symbool van de nacht en de dood. De lauwerkrans is het symbool van het eeuwige leven. De uil staat ook voor wijsheid, maar daar heeft het in dit geval niets mee te maken. De uil staat in dit geval symbool als doodsvogel die je in de nacht onhoorbaar bij je nekvel grijpt.

Zandloper met vleugels
De zandloper met vleugels. Dit duidt op het kortstondige van het leven en op het langzaam naderen van de dood. Dit symbool komt al in de late middeleeuwen voor. De omkeerbaarheid wordt in de christelijke traditie gezien als het nieuwe leven en de wederopstanding. De vleugels symboliseren de tijd die vervliegt en de vergankelijkheid van de mens.

Twee elkaar kruisende zeisen
Twee elkaar kruisende zeisen staan symbool voor de dood die het leven wegmaait. Ook Magere Hein, de personificatie van de dood wordt vaak afgebeeld als een gedaante in een donker gewaad met een zeis in zijn hand. Naast de zeis draagt Magere Hein ook een zandloper bij zich. Als symbool voor het langzaam naderen van de dood.

De slang die in zijn staart bijt
De slang die in zijn staart bijt heet een ‘ouroboros’, een staart-eter en staat symbool voor oneindigheid en onsterfelijkheid. De slang is dus zowel begin als einde en symboliseert de cyclus van het leven. Dit betekent leven, dood en wedergeboorte.

Omgekeerde brandende toortsen
De twee omgekeerde en elkaar kruisende, brandende toortsen zijn het symbool voor het uitgedoofde leven en de dood.