De kerk van Terkaple

Op de plek van de hedendaagse kerk heeft eerder een kapel gestaan. Een tufstenen kapelletje, dat onder het beheer viel van de St. Pancrasparochie in Aldeboarn, zoals in een schrijven van bisschop Guy van Henegouwen uit 1315 genoemd wordt. De naam Terkaple (=bij de kapel), wordt in dat stuk al genoemd als “Capella”.

Lees meer over het tufstenen kapelletje dat in 1854 werd afgebroken in Oare Tiden  aflevering 9 

Bij gelegenheid van het afscheid nemen van de oude kerk en de inwijding van de nieuwe kerk van Terkaple heeft de toenmalige predikant te Terkaple en Akmarijp. R. Witzenborgh Vinckers twee feestredenen uitgesproken. 
Op 12 februari 1854 in de oude kerk en op 20 augustus 1854 in de nieuwe kerk. Klik hieronder voor de volledige tekst.
KLIK HIER voor de feestredenen uit 1854

In het huidige kerkje dat op de fundamenten van de tufstenen kapel is gebouwd bevinden zich bijzondere grafstenen.
Meer hierover in Oare Tiden aflevering 24

In de tweede wereldoorlog is de kerkklok gestolen door de Duitsers. Zo heeft men hier een aantal jaren zonder luidklok gezeten. Na de oorlog hebben de inwoners van Terkaple-Akmarijp veel geld ingezameld en een nieuwe klok laten maken.
Meer hierover in Oare Tiden aflevering 25

Het orgel in de kerk van Terkaple kent een geschiedenis die begonnen is rond het jaar 1734. Rond die tijd is de orgelkas gebouwd. De orgelkas is afkomstig uit de voormalige Amsterdamse schuilkerk “De Toren”, gewijd aan Thomas van Aquino.  Meer lezen over het orgel in de kerk? KLIK HIER

Het torenuurwerk uit de kerk van Terkaple stond, nadat de top van de kerktoren ergens in de tachtiger jaren van de vorige eeuw vervangen moest worden, min of meer als oud ijzer op de begane grond. De kerkrentmeesters, verantwoordelijk voor het beheer van gebouwen, waren amper op de hoogte van het bestaan van dit kostbare uurwerk. Wel op de hoogte was de gepensioneerde gereedschapsmaker en organist Alle Hosper uit Broek. Alle en de in 2015 overleden Wim Emmerik hadden wel een idee en kwamen met het aanbod om in de wintermaanden het uurwerk te restaureren.
Klik HIER en lees het hele verhaal over de restauratie van het torenuurwerk.

Kunsthistoricus en onderzoeker van kunst en gebouwd erfgoed D. van Weezel Errens heeft in 1990 de verdwenen zolderschilderingen van de tufstenen kapel uitgebreid beschreven. Het artikel is HIER te vinden.

In het jaar 1840 is de tufstenen kapel van Terkaple  door A. van Halmael en M. de Haan Hettema beschreven.
Het originele document is HIER te vinden.