© Dieuwke Boersma, haar vader Anthoon Boersma en haar dochter Sippy van der Meer.
In het begin van de vorige eeuw rond het jaar 1910, waren de kerkelijke mensen uit onze dorpen van mening dat er, naast de openbare lagere school, er ook een christelijke school moest komen. Enkele jaren vóór 1910 was er al een groep mensen mee bezig geweest, onder leiding van de hervormde dominee H.F. de Puy, maar dat was op niets uitgelopen, omdat de hervormden niet wilden samenwerken met de “afgescheidenen”.
Aflevering 31: De oprichting van de christelijke school (1910)
Misschien moet dit even wat verduidelijkt worden. In 1886 had een deel van de hervormden, onder leiding van de theoloog, politicus Abraham Kuyper zich losgemaakt van de hervormde kerk, waarbij ruim 180.000 ‘dolerenden’ (klagenden) de Nederlandse Hervormde Kerk verlieten.
Dit had bij een deel van de hervormden die in de hervormde kerk was gebleven, kwaad bloed gezet. Het was dus niet zo verwonderlijk dat maar 20 jaar later die dingen nog lang niet vergeten waren.
Ds. De Puy probeerde nog om de gemoederen wat te bedaren en zei: “wij moeten ons niet laten leiden door persoonlijke gevoelens, maar slechts door het beginsel”. Men werd het desondanks niet eens en daarom ging alles over.
Toch leefde de gedachte aan een christelijke school nog voort onder de bevolking. Men ging door en op 17 november 1910 werd er een avond belegd in de kerk van Terkaple. Er kwam een spreker helemaal uit Zwolle, ds. De Haan, die een rede hield over “Christelijk Volksonderwijs”. Na afloop kwam een groepje mensen bijeen in de pastorie, waar toen dominee Kan woonde. Acht mensen besloten daar om een voorlopig comité op te richten dat de mogelijkheden moest onderzoeken om te komen tot de oprichting van een hervormde school. Enkele namen uit dat comité zijn: Pier Brouwer, Kornelis Bakker en Theake Schaap.
De commissie had de vaart erin, want al op 30 november, dus nog geen twee weken later, werd een bijeenkomst gehouden bij Jan Boukes van Dijk, de opvolger van weduwe Schaafsma, nu Oenemawei 4.
Er waren 24 mensen aanwezig, onder wie twee dolerenden. Achteraf bekeken was het wel moedig van de twee om daar in het hol van de leeuw te verschijnen, want op de uitnodiging stond al dat het ging om de oprichting van ‘Eene Hervormd Christelijke School’. Er werden 22 leden ingeschreven die avond. Dat komt precies uit, want er waren 24 aanwezigen en Gereformeerden konden geen lid worden, omdat ze geen lid van de Hervormde Kerk waren.
Er werd een voorlopig bestuur gekozen van 9 leden, en de jaarcontributie werd vastgesteld op fl. 1,–. De vereniging, opgericht op 30 november 1910 was een feit