In de tweede wereldoorlog is deze klok gestolen door de Duitsers. Zo heeft men hier een aantal jaren zonder luidklok gezeten. Na de oorlog hebben de inwoners van Terkaple-Akmarijp geld ingezameld en een nieuwe klok laten maken.
Aflevering 25 De kerkklok van Terkaple

Op die klok staat het volgende opschrift:
1943: ûntstellen, ûntrôve…., forbûk’ en bidrôve
1945: út deadske bitizing, blide forrizing!
1949: fan hwat giet en forwurdt, wer ta ’t bliuwende Wurd!
Letterlijke vertaling:
1943: ontstolen, geroofd…, onthutst en bedroefd
1945: vanuit doodse verwarring, blijde verrijzenis!
1949: van wat gaat en wegblijft, weer naar het blijvende Woord!
Het zat namelijk zo: in de kerk hing altijd de eeuwenoude klok, die vroeger al bij het oude kapelletje van Terkaple had gehangen, uit 1472. Het oude kapelletje was gewijd aan de heilige Margaretha en deze klok had dan ook als opschrift: “ora pro nobis beata sancta margareta, dominus imanus pastor tune temporis, tieppus domicellus, anno domini MCCCCLXXII” (bid voor ons, zalige, heilige Margareta: de Heer Eema, pastoor toen ter tijd, Tjepke, ingezeten, in het jaar des Heeren 1472). Eema was een voornaam, dit zou nu Ime of Yme zijn.
In de tweede wereldoorlog is deze klok gestolen door de Duitsers, om om te smelten naar wapens. Goïngarijp heeft zijn klok na de oorlog teruggekregen, maar die van Terkaple kwam niet weer, ook niet na intensief speurwerk. Zo heeft men hier een aantal jaren zonder luidklok gezeten. Na de oorlog hebben de inwoners van Terkaple-Akmarijp veel geld ingezameld en een nieuwe klok laten maken met bovenstaand opschrift.
In 1943 werd de klok gestolen en was men “forbûk (onthutst, verslagen) en bidrôve (bedroefd)”.
In 1945 was de oorlog voorbij en ging men vanuit de “deadske betizing” (doodse verwarring) naar de “blide forrizing” (blijde verrijzenis).
In 1949 was de installatie van de nieuwe klok en kon die zondags weer oproepen tot “it bliuwende Wurd” (het blijvende Woord).
Er werd een speciale kerkdienst gehouden om de nieuwe klok in te wijden. Onderstaand een stukje uit de krant van toen:
“Onder leiding van de consulent ds. H.E. Sterringa te Akkrum, had in de kerk een wijdingsdienst plaats in verband met de inwijding van de nieuwe klok, die de oude, welke bijna 500 jaren telde, maar na de bevrijding, ondanks alle nasporingen, niet teruggevonden werd, nu vervangt. Voor en na de dienst klinken de tonen van de nieuwe klok over het rustige Terkaple.
Namens het gemeentebestuur wenste de heer B. Schuurer, secretaris der gemeente Utingeradeel, de kerkvoogden geluk met het feit, dat weer een klok in de toren is en sprak de hoop uit, dat deze klok tot in lengte van dagen haar plaats zal mogen behouden. De kerkvoogd L. Hoekstra bedankte allen, die medewerkten om tot aankoop van de klok te kunnen komen. De heer A. v.d. Leij vertelde daarna iets over het opschrift, terwijl een gemengd koor enkele liederen zong”.
Hieronder vindt u een filmpje over het in werking stellen van het uurwerk in de kerk van Terkaple. Daar ziet u ook de grote klok die in het koepeltje hangt.