© Dieuwke Boersma, haar vader Anthoon Boersma en haar dochter Sippy van der Meer.
Er wordt er al heel lang gewoond op de Graverij, die zo wordt genoemd omdat er op deze plek turf gegraven werd. De petgaten die we nu nog kennen, zijn daar een overblijfsel van.
Op kadastrale kaarten uit 1830 zijn de graverijen duidelijk te herkennen en zien we woningen op dezelfde plek als tegenwoordig.
Aflevering 39 : De Graverij
Deze foto zal de meesten niet bekend voorkomen. Hij is begin jaren ’50 vanaf het erf van Graverij 1 gemaakt. Aan de linkerkant ziet u een oud huisje dat afgebroken is en heeft plaatsgemaakt voor Graverij nummer 2. Dit huisje werd al in de jaren ’50 niet meer bewoond, diende als opslagplaats en kippenhok. Aan de rechterkant ziet u het huis Graverij 4. Dit huis werd in de jaren ’50 dubbel bewoond. Aan de linkerkant woonden Hyltje en Anne van der Meulen, die hier boerden. Je ziet de stal wel achter de woning staan. Aan de rechterkant woonden Hendrik en Pietje Kuindersma. Hendrik was los arbeider en werkte op de grasdrogerij. In de jaren ’60 bewoonde familie Van der Molen de gehele woning. Op de achtergrond is nog de boerderij van Leffertstra te zien.
Er liep geen weg door de Graverij. De weg zoals we die nu kennen is pas aangelegd omstreeks 1970, met de ruilverkaveling. Er liep alleen een pad door de Graverij. Dit pad begon op de hoek van de Langedyk-Fjildwei en liep vóór Graverij 6 langs . Daar ging het via een brug (draai) over de Zwartsloot, nam een bocht naar rechts, bij het Earrebarredorp langs (dat er toen nog niet was) en dan een bocht naar links, achter de boerderij van Graverij 5, en zo verder naar de woningen Graverij 4, 2 en 1. Daar liep het pad dood. Het pad was vroeger van minder belang. Alle vervoer ging over het water met de praam of vlet.
Er wordt al heel lang gewoond in de Graverij. Dat komt omdat er op deze plek turf gegraven werd. De petgaten die we nu nog kennen, zijn daar een overblijfsel van.
Op kadastrale kaarten uit 1830 zijn de graverijen duidelijk te zien en zijn er woningen te herkennen op dezelfde plek als tegenwoordig in de Graverij. Ook wordt er op de kaart een “turfschuur” aangegeven,