© Dieuwke Boersma, haar vader Anthoon Boersma en haar dochter Sippy van der Meer.
We maken nu alweer vele jaren gebruik van ons nieuwe dorpshuis “It Heechein”, maar voor die tijd gebeurde alles in ’t Centrum, het oude dorpshuis, eigendom van de hervormde gemeente Terkaple ca., gebouwd in 1939.
aflevering 14 't Centrum
Begin 20e eeuw was het café van weduwe Schaafsma dé plek waar vergaderingen en feestavonden gehouden werden (vandaag de dag de woning Oenemawei 4). Dit pand werd omstreeks 1930 aangekocht door Jan Boukes van Dijk, maar deze familie Van Dijk wilde wel graag van het cafégedeelte af; ze wilden het verbouwen tot woonhuis.
Kerkelijke vergaderingen, catechisatie, jongelingen- en jonge dochters verenigingsavonden, werden altijd gehouden in de consistorie van de kosterswoning op de Tsjerkepôle, maar dit was wat een kleine ruimte. Als Jan Boukes van Dijk stopte met het café, zou er geen lokaliteit meer zijn, terwijl er wel een grote behoefte was. Er was een rijk verenigingsleven in die tijd. De Hervormde Gemeente besloot toen om zelf een dorpshuis te bouwen. Er werd een perceel grond aangekocht van de gemeente (het speelterrein van de schoolkinderen, naast de school) en daar werd een gebouw neergezet door aannemer Fabriek.
De eerste beheerders werden Brugt en Margje Bosma, de ouders van Janke Lap-Bosma. Latere beheerders waren: Jan en Ymie Hoornstra, Wim en Annie van Oosterom, Michiel en Itty Driessen, Anne en Tineke Bakker, Wolter en Jenny Zandberg en Ria en Jelle Postma.
In het portaal van ’t Centrum zit een gedenksteen met de volgende tekst: Dit gebouw is ingewijd 7 dec. 1939.
De kerkvoogden: H.G. Brouwer, Sj. Bakker, P. Kuipers
De kerkeraad: Ds. T. Dokter, H. Kroes, Hk. van der Meulen, K. Kuipers, J.B. van Dijk
Vanaf die tijd werd alles in ’t Centrum gehouden: vergaderingen, catechisatie, jongens- en meisjesverenigingen, de zangvereniging, maar ook bruiloftsfeesten, toneelavonden en zelfs de gymnastiekuitvoering. Het was altijd een drukte van belang.
Het gebouw kon door middel van een soort harmonicadeur in 3 zalen verdeeld worden; een grotere zaal vóór, met een klein barretje bij de toegangsdeur, en 2 kleine zaaltjes. In het achterste zaaltje kon een podium opgebouwd worden. Toneelspelers verkleedden en schminkten zich in de keuken van de beheerder en kwamen via de achterste deur, vanuit de gang het podium op. Zo ook met de gymnastiek: opstellen in de gang en via de achterste deur de zaal in.
Begin jaren ’70 is er een grote verbouwing geweest. Toen is de aanbouw gekomen met een vast toneel, een kamertje ernaast om te verkleden, een toilet en een bar met keuken erachter. Zo bleef er veel meer ruimte in de zaal over en hoefde men nooit meer een toneel op te bouwen. In de jaren daarna moest er altijd wel veel opgeknapt en vernieuwd worden om het gebouw up to date te houden. Ook toen was er altijd geldkrapte. Wat dat betreft is er niets veranderd. De vrouwenvereniging organiseerde daarom 1x per jaar een bazar en de opbrengst was altijd voor het onderhoud van ’t Centrum.
Uiteindelijk, na zo’n 60 jaar, werd het voor de kerk te duur om het gebouw te onderhouden, om te kunnen voldoen aan de wettelijk gestelde eisen. Het gebouw werd verkocht aan de beheerders Jelle en Ria Postma. Het nieuwe dorpshuis heeft de rol van ’t Centrum overgenomen. Toch zal menig inwoner van Terkaple-Akmarijp met weemoed terugdenken aan alle optredens en gezellige avonden die hij of zij gehad heeft met een bonte schoolavond, de “grote club” of meisjesclub “het mosterdzaadje”, de jongerenavond, de toneelavond met ULD zangkoor, of een carnavalsavond met de Arizona Discoshow.