De klokkenstoel van Akmarijp
Een klokkenstoel is een vrijstaande stellage van houten balken waarin enkele of meerdere klokken zijn opgehangen. Een klokkenstoel kom je met name in gebieden tegen die te arm of te klein waren om een kerk te bouwen. Klokkenstoelen bevinden zich voornamelijk in de provincie Friesland en mag een typisch Fries bouwwerk genoemd worden.
Op de plek van de klokkenstoel in Akmarijp heeft tot halverwege de 18de eeuw een kerk gestaan. Het kerkgedeelte werd afgebroken en de toren heeft het nog een kleine eeuw volgehouden.
De klokkenstoel in Akmarijp is gebouwd nadat het kerkje een kleine 200 jaar geleden werd afgebroken en vervangen werd door een klokkenstoel.
De afbraak bracht meer geld in het laatje dan de kosten voor de nieuw te bouwen klokkenstoel. De klok uit de kerk, gegoten in 1545, bleef behouden en hangt nog steeds in de klokkenstoel. Op het kerkhof staat een baarhuisje uit 1950. Een baarhuisje werd vroeger gebruikt voor het tijdelijk onderbrengen van de overledene. Nu is het een opslagplek voor het gereedschap.
Het smeedijzeren hek dat de toegang vormt naar de klokkenstoel en het kerkhof zit vol met symboliek. De uil tussen de lauwerkransen verwijst naar de menselijke wijsheid. De zandloper met vleugels symboliseert de tijd die vervliegt en de vergankelijkheid van de mens. De zeisen en de toortsen die naar beneden zijn gericht – zodat ze niet willen branden symboliseren de onverbiddelijkheid van de dood. De slang met de staart in de bek is het eeuwigheidssymbool.
Meer lezen over de vroegere kerk van Akmarijp KLIK HIER