© Dieuwke Boersma, haar vader Anthoon Boersma en haar dochter Sippy van der Meer.
In 1944 werd een Engelse bommenwerper, die met zijn lading onderweg was naar Duitsland, aangeschoten en moest terugkeren. Vanwege de averij en omdat hij vol niet mocht landen, moest hij zijn bommen kwijt. Daarom zocht hij een plek waar niet veel mensen woonden en loste zijn lading. Die plek werd Akmarijp – de Graverij.
aflevering 30: Bommen op akmarijp
Een van de bommen is niet ontploft, een zogenaamde “blindganger”. Deze kwam vóór, op het erf van de boerderij Graverij 5. Daar bleef jaren liggen.
Toen er riolering in de Graverij werd aangelegd was het van belang om te weten waar de blindganger precies lag. Op deze manier kwam ook het verhaal van de bommen weer naar voren en daarmee het proces verbaal opgesteld op 7 juli 1944 door opperwachtmeester der Marechaussee Jacob de Lange.
De andere namen die in het proces verbaal zijn opgenomen zijn van de mensen die toen op de Langedyk woonden.
Het proces verbaal is HIER te vinden
In 2009 heeft Explosieven Opruimingsdienst ( de EOD) de blindganger onschadelijk gemaakt. Het ging om een Amerikaanse vliegtuigbom van 100 pond. Rond 10 uur begon de EOD met het buitenwerking stelling van de ontstekingen. Bewoners en hun dieren van drie woningen iaan de Graverij moesten geëvacueerd worden. Zij wonen binnen een straal van 100 meter van de vindplaats, even ver als de drukkracht van de bom als die zou ontploffen.
Omdat in dat geval ook rondvliegende scherven gevaar opleveren, moest iedereen die binnen een straal van 1000 meter woonde binnen blijven. Het ging om bewoners van 32 huizen. Ook de doorgaande weg Terherne Joure lag binnen het bereik van de scherven. Verkeer werd omgeleid via Goingarijp en Broek. De bom is later op de dag gecontroleerd tot ontploffing gebracht op een zandbed, aan het eind van de Doltenwei ten oosten van Akmarijp. Omroep GPTV maakte een reportage over het spektakel.