© Dieuwke Boersma, haar vader Anthoon Boersma en haar dochter Sippy van der Meer.

In 1936 krijgt de schoolvereniging een nieuwe voorzitter, namelijk ds. dr. Teake Dokter. Een zeer geleerd man. Zijn naam was Dokter en hij was doctor in de theologie. Blijkbaar had de school een zeer vooruitstrevend bestuur, want men besloot al in 1936 om mee te doen aan een vorm van schoolradio. Er werd een luidspreker gekocht en die werd verbonden met de radio van meester in het schoolhuis, dat zodoende kon men luisteren naar de ‘uitzending voor scholen’

Aflevering 32: De geschiedenis van de christelijke school (1937)

Ook in dit jaar maakte het bestuur zich op om het huwelijksfeest van Prinses Juliana en Prins Bernhard op 7 januari 1937, op toepasselijke wijze met de schoolkinderen te vieren. Dat werd in Nederland, waar het grootste deel van de bevolking zeer Oranjegezind was, uitbundig gevierd. Het voortbestaan van het Oranjehuis had zo lang aan een zijden draadje gehangen. Koningin Wilhelmina was de enig overgebleven Oranje. Ook zij kreeg maar één kind, Juliana. Met het huwelijk van Juliana was de hoop op nazaten voor Oranje weer een stuk groter.

Maar er was nog wat te vieren in 1937, want in dat jaar zou de school vijfentwintig jaar bestaan. Het bestuur wilde daar beslist een feest aan verbinden. In het begin was het de bedoeling om dat te vieren op 16 mei 1937, de dag van oprichting was immers 16 mei 1912.
Dit lukte niet, omdat de eerste voorzitter en medeoprichter ds. Kan, in mei beslist niet kon komen en zonder een feestrede van de oprichter kon het niet doorgaan, vond het bestuur.

Voor het organiseren van het feest en alles eromheen, vroeg men een stuk of wat oud-leerlingen die jonger waren dan de bestuursleden zelf, om hulp. Zij vormden het organisatiecomité.
Het feest ging los op 29 juli 1937, het begin van de zomervakantie. Het begon ’s morgens met een herdenkingsdienst in de kerk van Terkaple. Feestredenaar was ds. Kan uit Hoensbroek.
Direct daarna was er een kinderoptocht door het dorp met een geluidsauto met muziek. Daarna gaan de kinderen naar het feestterrein achter de school, op de plek waar nu de school en het schoolplein zijn. Daar staat ook de feesttent met 240 stoelen en 20 tafels.

De dag werd verder ingevuld met spelletjes voor de kinderen. Welke spelletjes dat waren, zal ik letterlijk uit de notulen overnemen. De jongens en meisjes werden elk in vier groepen verdeeld. Voor de jongens: talhout raapen, zakloopen, hardloopen met hindernis (onder zeil doorkruipe) en tontjekruien (botervaatjes van de fabriek).
Voor de meisjes: vlaggen in de stoof, ballen op een blaadje, goed aan de lijn hangen en bôlekorfloopen.

’s Avonds werd er in de tent door eigen mensen een revue opgevoerd. Het moet een erg mooie avond geweest zijn, want in de bestuursvergadering na het feest wordt er enthousiast over gesproken.