© Dieuwke Boersma, haar vader Anthoon Boersma en haar dochter Sippy van der Meer hebben in het verleden een groot aantal artikelen gemaakt over de geschiedenis van de Lege Wâlden.
De weg die door onze dorpen loopt is nog niet zo heel oud. Vroeger ging alle vervoer bij ons over het water. Alle woonhuizen en boerderijen lagen aan een sloot en alles werd vervoerd met boten. Hartstikke gemakkelijk. Met de uitvinding van de stoommachine ontstaat de mogelijkheid om alles machinaal aan te drijven. Er komt een sterke ontwikkeling op gang op het gebied van stoomschepen, treinen, motoren en later ook auto’s. Daardoor wordt de aanleg van een weg belangrijker.
Aflevering 37: De weg door Terkaple-Akmarijp
In 1853 wordt door de gemeente Utingeradeel de weg aangelegd van Joure naar de Heerenzijl. In de aanbesteding hieronder wordt gesproken over een ‘rijdweg’. Dat was een zandweg. Met de aanleg van deze weg begint ook de dagelijkse postbodedienst in onze dorpen.
De weg hield op bij de Heerenzijl. Wilde je naar Terherne, dan moest dat met de pont, want er zat een gat tussen de Sâltpoel (Zoutpoel) en de Terkaplester Poel. In 1867 wordt deze zandweg veranderd in een ‘kunstweg’. Het wordt nu een grintweg. De totale kosten van deze operatie bedragen fl. 14.300,–, waar de gemeente 10% van terug krijgt als provinciale subsidie. Pas in 1884 wordt het gedeelte van de weg aangelegd aan de andere kant van de Heerenzijl richting Terherne, omdat in 1883 de Heerenzijl dichtgemaakt wordt.
Door een zware storm spoelt de sluis weg die het gat kon afsluiten en men besluit om het gat te dichten. Dan wordt er een weg overheen gelegd naar Terherne. De provincie betaalt 25% van de totale kosten, mits die niet hoger zijn dan fl. 20.000,–. Een van de voorwaarden is verder: “er mag op den weg geen tol worden geheven”.
In 1900 volgt dan nog de weg van Terkaple naar Goïngarijp (Reidlânsdyk). Dit wordt een “sintelweg” en wordt aangelegd door G.J. ten Boom uit Oldeouwer voor een bedrag van fl. 3.410,–. Bestrating van de wegen volgt nog weer veel later.